DR HOUSE

Chrome - Dysk SSD i Oczekiwanie na pamięć podręczną

15 postów w tym temacie

Cześć,

Macie może problemy z Google Chrome? mnie wywala non-stop na dysku SSD "oczekiwanie na pamięć podręczną", na zwykłym HDD tego nie miałem, nie da się korzystać bo non-stop zacina się nawet cały komputer (nie wiem czy to wina przeglądarki). Dysk był wymieniany już na nowy u producenta i cały czas jest ten sam efekt.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Niech zgadnę Masz w10? :D 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Teraz, DR HOUSE napisał:

Nie 7

A to nw. Mi na 10 ścina co jakiś czas pulpit i mam tak samo na laptopie jak i na stacjonarce. :( 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

 

1 minutę temu, JasonStatham napisał:

A to nw. Mi na 10 ścina co jakiś czas pulpit i mam tak samo na laptopie jak i na stacjonarce. :( 

 

jak masz odpalonego chroma? wtedy tak masz?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Teraz, DR HOUSE napisał:

 

 

jak masz odpalonego chroma? wtedy tak masz?

Ogółem, jedynie tak nie mam jak oglądam film. 

Edytowane przez JasonStatham

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

no to mi nie pomogles :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 godziny temu, JasonStatham napisał:

A to nw. Mi na 10 ścina co jakiś czas pulpit i mam tak samo na laptopie jak i na stacjonarce. :( 

To przeinstaluj system a nie aktualizację przeprowadzasz.

 

Co do tematu, ja mam SSD i korzystam z Chrome. Nie mam żadnych lagów anie komunikatów.

Jaki to dysk SSD? I czy instalowałeś na czysto system po wymianie dysku?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
25 minut temu, aXen napisał:

To przeinstaluj system a nie aktualizację przeprowadzasz.

 

Co do tematu, ja mam SSD i korzystam z Chrome. Nie mam żadnych lagów anie komunikatów.

Jaki to dysk SSD? I czy instalowałeś na czysto system po wymianie dysku?

 

Tak, instalowalem na czysto system.

SSD mam ADATA, podobno dobra firma.

 

 

22 minuty temu, SeNioR napisał:

Wystarczy wyczyścić dane przeglądania, jeżeli to nie pomoże przywróć domyślnie ustawienia przeglądarki. 

 

Gdyby wystarczylo to bym nie czekal na jakas pomoc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tylko że ty ten problem masz nie od dzisiaj... więc pisanie że to wina przeglądarki jest głupotą... 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Glupota tez jest, ze skoro znalazles moj stary temat (o ktorym zapomnialem) to powinienes wiedziec, ze podstawowe rzeczy juz robilem, nawet wymiana dysku. Skoro dysk jest wymieniony a memtest nie wykazal bledow RAMu to czyja to jest wina? Na firefox nie zauwazam takich błędów, tak samo przy wylaczonej przegladarce. Cudow nie ma, na HDD zwyklym jest OK a na SSD nie jest.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hej. Mam analogiczne objawy na Win 10 i dysku adata. Jak mialem same HDD było ok, przy SSD (system) + HDD (dane) mam przycinki. Wszystko śmiga jak szalone pomiędzy krótkimi freezami, które są jednak potwornie kłopotliwe.

System czyściutki, bez śmieci, bez malware, malinka.

Pomożecie?

 

Dzięki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@PawelW Tylko na Chrome? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@SeNioR Generalnie system się wiesza, ale na ile identyfikuję po taskach i wykresach wydajności, chrome i przydatki (apki i rozszerzenia) są winowajcami. Dopóki coś się nie zacznie robić z Chromem jest niezle - potem - BUM.

W anglojezycznym necie jest o tym bardzo dużo, wliczając forum Google. Nikt stricte nie podaje rozwiązania, ale wydaje mi się, że znalazłem takowe.

 

Generalnie w 90% opisywanych przypadków temat pojawia się gdy:

1. Do komputera dodawany jest dysk SSD

2. Stawiany jest system na tymże dysku

3, Na dysku systemowym stawiany jest chrome

4. Oprócz tego do kompa podłączone są jeszcze dyski talerzowe.

 

U mnie jest analogicznie, więc poszedłem metodą eliminacji. Na pewno system czysty bez śmieci, ramu dużo, dyski przypięte sprawnymi kablami do szybkich gniaz SATA 6Gb. Cache zabijać nie chciałem, bo to obejście metodą brute force.

Postanowiłem zatem zrobić ostatnią rzecz, czyli sprawdzić tryb SATA. Okazuje się, że mam IDE (jak to przy systemie na dyskach talerzowych - nie zmieniłem dodając nowy SSD). Wykonałem zatem przełączenie na AHCI bez reinstalacji systemu, zgodnie z tą procedurą:

 

http://www.adq.com.pl/baza-wiedzy/23-windows-10/61-windows-10-zmiana-trybu-kontrolera-sata-z-ide-na-ahci.html

 

I nagle - magia! Jak ręką odjął. Śmiga jak malinka, zachwyt i świst wentylatorów.

 

A zatem - drodzy bracia i siostry, którym SSD + Chrome freezuje system - pozmieniajcie sobie tryb SATA na AHCI, jako pierwszą rzecz do sprawdzenia. Nie gwarantuję, że to działa na każdym konfigu, ale u mnie zamiotło, aż nie mogłem uwierzyć. Pozdrowienia.

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Rejestracja

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz